Παραδίδονται μαθήματα ποντιακής λύρας αποκλειστικά μέσω skype από δάσκαλο με 35ετή εμπειρία.
Ο Πολύκαρπος (Πόλυς) Παυλίδης είναι Πόντιος λυράρης, τραγουδιστής και δάσκαλος της ποντιακής λύρας.
Αρχικά εργάστηκε στη Δράμα, παίζοντας λύρα σε γάμους, χορούς και σε νυχτερινά κέντρα της πόλης και της γύρω περιοχής, καθώς και στους γύρω νομούς (Καβάλα , Ξάνθη κ.α.). Το 1985 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί και έκτοτε κατοικεί μόνιμα σ’ αυτή. Έχει εργαστεί σε διάφορα κέντρα διασκέδασης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βέροια, Δράμα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κατερίνη καθώς και στο εξωτερικό, όπως Γερμανία, Σουηδία, Αυστραλία και Φιλανδία . Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες, όπως οι Θόδωρος Παυλίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Γιώργος Νικολαΐδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Σάββας Ζαπουνίδης, κ.α.
Η αγάπη μου για την όλο και καλύτερη και πιο αποτελεσματική διδασκαλια της ποντιακης λύρας είναι απότοκος της μεγάλης εμπειρίας που έχω αποκτήσει με την ενασχόληση μου επί 35 και πλέον χρόνια. Τα αποτελέσματα της δουλειάς μου θεωρώ πως περιγράφουν καλύτερα το γιατί θα πρέπει να με προτιμήσετε, καθώς πολυάριθμοι μαθητές μου έγιναν με την πάροδο του χρόνου συνάδελφοι που έχουν με την σειρά τους εργαστεί σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έχουν δισκογραφία ή ασχολούνται κι αυτοί με την σειρά τους με την διδασκαλία.
Ως επιστέγασμα της δημιουργικής αυτής πορείας, προχώρησα στην καταγραφή στο πεντάγραμμο όλης σχεδόν της ποντιακής μουσικής παράδοσης σε ένα βιβλίο, μοναδικό στην ελληνική μουσική βιβλιογραφία. Το βιβλίο " Εις ήχον λύρας " που εκδόθηκε το 2011 από τον εκδοτικό οίκο των αδελφών Κυριακίδη σε συνεργασία με τον "Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου -Κορδελιού" Θεσσαλονίκης, περιέχει 280 παραδοσιακά τραγούδια και χορούς του Πόντου και της ευρύτερης περιοχής στο πεντάγραμμο, καθώς επίσης και οδηγίες για τη διδασκαλία της ποντιακής λύρας και τα βασικά στοιχεία της θεωρίας της μουσικής.
Ξεκίνησε να εργάζεται ως δάσκαλος ποντιακής λύρας το 1981 αρχικά στη Δράμα στους Συλλόγους "Ποντίων Μικροχωρίου", "Κουδουνίων", "Γραμμένης", "Μικρόπολης" κ.α.. μέσω των προγραμμάτων ΝΕΛΕ (Νομαρχιακή επιτροπή λαϊκής επιμόρφωσης).
Συνέχισε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 κι έπειτα τα μαθήματα του στην Θεσσαλονίκη στον Σύλλογο "Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού", στον Σύλλογο "Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης", στον σύλλογο "Πρωτοβουλία για το ποντιακό ζήτημα", στον Σύλλογο Ποντίων Μεσαίου Θεσσαλονίκης "ο Πόντος", στον Σύλλογο Αμπελοκήπων "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος" και στην Ένωση Ποντίων Μενεμένης "Eύξεινος Πόντος"
Ως δάσκαλος της ποντιακής λύρας εργάστηκε και στο Δημοτικό ωδείο Δράμας κατά το σχολικό έτος 2016-2017. Συνεχίζει να εργάζεται στον "Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού" Θεσσαλονίκης από το 1991 έως και σήμερα και από τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκινά την συνεργασία του και μαθήματα στο Ωδείο Άνω Πόλης.
Η συνέχεια της ποντιακής παράδοσης και η αγάπη για την ποντιακή μουσική είναι η κινητήριος δύναμη που με ώθησε στην διδασκαλία, καθώς και η αλληλεπίδραση με τους μαθητές.